link
1 1 1 1
1 1 2 3 4
Absinth - Nowość
Moc
66 %
Pojemność
0,5 l
   
   

Absinth - Nowość
Odkryj czar „zielonej wróżki”
LEGENDA POWRACA

Pierwsza wytwórnia Absinthu powstała w 1797r.
Nazwa trunku wywodzi się od greckiego słowa „Absinthion” określającego piołun. Początkowo był stosowany jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza przeciwbólowo.

Jednak największą popularność zdobył na przełomie XIX i XX wieku, zwłaszcza wśród paryskiej bohemy artystycznej. Inspirowani działaniem Asinthu malarze i poeci jak Van Gogh, Picasso Hemingway, Boudelaire tworzyli swoje najbardziej okazałe dzieła malarskie i literackie. Nadużywanie tego trunku doprowadziło do oficjalnego zakazu  jego spożywania.

Dopiero niedawno europejskie prawo zezwoliło na produkcję Absinthu. Po długoletniej przerwie ten tajemniczy napój przeżywa prawdziwy renesans.

Absinth66 jest jednym ze specjałów naszej Wytwórni. Komponenty smakowe takie jak anyż, koper włoski, melisa i kolendra nadają mu niepowtarzalną nutę.

RYTUAŁ SPOŻYWANIA ABSINTH66
RYTUAŁ OGNIA

  • 40-60ml Absinthu wlewamy do dużego kieliszka poprzez ażurową łyżeczkę z kostką cukru
  • podpalamy cukier na łyżeczce nasiąknięty trunkiem
  • w momencie gdy z cukru zrobi się karmel, a płomień zgaśnie mieszamy zawartość kieliszka dolewając ok. 50ml wody mineralnej niegazowanej
  • wypijamy jak najszybciej

RYTUAŁ WODY

  • 20-30ml Absinthu wlewamy do kieliszka
  • na ażurową łyżeczkę kładziemy kostkę cukru i przelewamy przez nią powoli 60-90ml bardzo zimnej wody mineralnej , tak aby syrop ściekał do kieliszka (stosunek absinthu do wody powinien wynosić 1:3)
  • mieszamy absinth z cukrem, pijemy powoli, delektując się każdym łykiem Absinth często stosowany jest również w drinkach z innymi alkoholami. Zapraszamy do degustacji

ABSINTH66-COCTAIL

  • 30ml Absinth66
  • 30ml Gin
  • kostka lodu

Składniki wlać do kieliszka Martini i już gotowe! Dla wszystkich, którzy lubią pikantną nutę.

ALPHA COCTAIL

  • 60ml Absinth66
  • 60ml czystej wódki
  • 60ml soku pomarańczowego
  • sok z cytryny
  • kostka lodu

Absinth, wódkę, sok pomarańczowy i lód dobrze wymierzać w szejkerze. Podawać w wysokiej szklance z kroplą cytryny. Odświeżający drink na radosne wieczory.

MAGICZNA CZWÓRKA

  • 40ml Absinth66
  • 40ml toniku
  • 40ml soku grejfrutowego

Te składniki serwowane w wysokiej szklance dodają zmysłowości podczas magicznych wieczorów.

OKO TYGRYSA

  • 20ml Absinth66
  • 20ml likieru pieprzowo-miętowego
  • Coca-cola
  • sok z cytryny
  • kostka lodu

Absinth66 i likier wlać do wysokiej szklanki, dodać lód , kroplę cytryny oraz Coca-colę wg uznania. Niebezpieczny
a zarazem kuszący.

 

 

1

 

 

 

Copyright © NISSKOSHER 1990 - 2021 Design by Studio M64